צור קשר

פעמיים קפה

פעמיים קפה

אבל בלי סוכר בבקשה. מחקר חדש שבדק את הקשר בין הרגלי שתיית קפה ותמותה לאורך 13 שנה מצא כי, בהשוואה למי שנמנע כליל מקפה, שתיית קפה פעמיים-שלוש ביום או יותר מקטינה תמותה בכ 10% עד 15%. שווה לא?

המחקר, שפורסם השבוע בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine, סותר במידה רבה הנחות מקובלות קודמות לפיהן שתית קפה מוגזמת מעלה תחלואה ממחלות לב וכלי דם על רקע העלאה בלתי רצויה של רמות לחץ הדם והכולסטרול הרע (LDL). אלא שעיון מעמיק במחקרים אפידמיולוגיים קודמים שבחנו את סוגיית התועלת או הנזק שבשתיית קפה, המשקה של כולנו, מצביע על בילבול רב. חלק מהמחקרים הראו שהקפה מזיק בעוד שאחרים, כמו המחקר הנוכחי, טענו שהקפה מועיל. לך תבנה מדינה…

כדי לסגור את הפינה הזו פעם אחת ולתמיד (או לפחות עד שיבוא המחקר הבא…) החוקרים במחקר הנוכחי בדקו את הרגלי שתית הקפה ואת שיעור התמותה בכ230,000 גברים ובכ173,000 נשים בריאים מארה"ב בין הגילאים 50 ו70 שהתנדבו להשתתף במחקר האפידמיולוגי החשוב National Institutes of Health–AARP Diet and Health Studyששם לו למטרה לבדוק לאורך שנים את הקשר שבין דיאטה ואורחות חיים לבין תחלואה ותמותה. תוצאות המחקר ניפקו עד עתה כותרות חשובות במגוון רחב של מחלות ומצבים.

לאורך 13 שנות המחקר (1995-2008) כ34,000 גברים וכ19,000 נשים נפטרו מסיבות שונות ומשונות. בניתוח ראשוני של התוצאות נראה היה שאכן בהשוואה למי שנמנע מקפה שתיית קפה היתה כרוכה בתמותה עודפת, אלא שניתוח מעמיק יותר של התוצאות הראה שהתמותה העודפת היתה קשורה ככל הנראה ב… עישון סיגריות הנילווה פעמים רבות לשתיית הקפה ולא לקפה עצמו.

נהפוך הוא. נמצא קשר כמותי הפוך בין שתית קפה והסיכון לתמותה בטווח הקצר, הן בנשים והן בגברים (טבלה). ככל שהנבדקים שתו יותר קפה, כך שיעור התמותה ממחלות לב, שבץ מוחי, סוכרת, מחלות נשימתיות, זיהומים, פציעות וחבלות, אך לא סרטן, נטה לרדת – ללא תלות בגורמים המבלבלים האחרים (עישון, פעילות גופנית, מחלות רקע, ועוד).

מספר כוסות הקפה היומיים       שיעור התמותה בנשים        שיעור התמותה בגברים

0                                           ללא שינוי                       ללא שינוי

1                                           עד 5% פחות                  עד 6% פחות

2-3                                        עד 13% פחות                עד 10% פחות

4-5                                        עד 16% פחות                עד 12% פחות

>6                                         עד 15% פחות                עד 10% פחות

אלא שהמחקר הזה, אף הוא אינו חף מבעיות. בדיקת צריכת הקפה נעשתה חד פעמית – בעת הכניסה למחקר ולא באופן סדיר לאורכו, כך שיתכן שהרגלי הצריכה השתנו עם השנים. זאת ועוד, אין במסד נתוני המחקר התייחסות לדרך הכנת הקפה – הפוך, נטול, תורכי, וכד'. כי בקפה קובעת גם דרך ההכנה ולא רק הטעם.

אז מה ההבדל בין סוגי הקפה הפופולאריים בישראל ומה כדאי לכם לדעת? ובכן, מקור הקפה שאנו שותים בצמח שמהפולים שלו ניתן למצות תמציות שמנים ארומטיים על ידי תהליכים שונים של קלייה וטחינה ואחר כך חליטה או בישול. בנוסף לשמנים (המקנים לקפה את ריחו המשכר מיד לאחר הטחינה) מכילים פולי הקפה גם אלקלואידים שונים, שהעיקרי שבהם הוא הקפאין, הנמצא גם בתה, בקקאו (ולכן בשוקולד) וכתוסף מלאכותי גם בקולה.

הקפאין חוסם את קולטני האדנוזין הנמצאים בכל תאי הגוף, אך במיוחד במערכת העצבים המרכזית. כתוצאה מכך הפעילות העצבית המוגברת גורמת לשיחרור ההורמון אפינפרין (אדרנלין), הגורם לאותה תחושת עוררות והאצה של פעילות הלב המתוארת על ידי רבים.

כמות הקפאין בקפה תלויה בדרך הכנתו. באספרסו בין 7 ל 22 מ"ג של קפאין. בנס קפה, לעומת זאת, בגלל שיטת החליטה בה ממוצה הקפה עד תום, כמות גדולה מאוד של קפאין, עד פי 4 מאספרסו. קפה נטול קפאין לעומת זאת מיוצר בהליך שבו מוזרם דו תחמוצת הפחמן (CO2) לתוך פולי קפה ירוקים (עוד טרם קלייתם), הליך שבסיומו הקפאין מתפרק כמעט כולו. לפיכך בקפה או תה נטול קפאין פחות מ 3% בד"כ מכמות הקפאין שבמשקה רגיל. בקפה בוץ, טורקי או שחור, אין השפעה על כמות הקפאין אלא על השמנים הארומטיים – בכוס של קפה כזה בין 60 ל 140 מ"ג של קפאין כתלות בחומר הגלם ודרך ההכנה. בקפה פילטר, לעומת זאת, בין 60 ל 80 מ"ג של קפאין. מאחר והקפה הינו "סם מעורר" מומלץ להימנע מצריכה של יותר מ 300 מ"ג קפאין ביממה. והכי חשוב – בלי סיגריה או סוכר. לבריאות!